Het lelijke eendje is een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Net als het eendje in dit sprookje heeft Andersen ook een slechte jeugd gehad en is uiteindelijk succesvol geworden. Het eendje als zwaan en Andersen als schrijver met aanzien. Het wordt dan ook gezegd dat dit sprookje een verkapte autobiografie van Andersen zelf is.
Het sprookje van het lelijke eendje
Een eend heeft een nestje eieren. Een van de eieren wil maar niet uitkomen. Op het moment dat het toch uitkomt blijkt het eendje heel erg lelijk te zijn. Toch blijft moeder eend van het eendje houden. Gedurende het leven van het eendje loopt het steeds tegen afwijzing en onbegrip aan. Het eendje begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen en denkt niet dat het ooit nog goed zal komen. Toch zijn er mensen die het goed met het eendje voor hebben, zoals de boer die het lelijke eendje redt als het in de winter vast komt te zitten in het ijs.
Een aantal jaren gaan voorbij en dan komt het eendje opeens een groep hele mooie witte vogels tegen. Het zijn zwanen en ze zijn op trektocht naar het zuiden. Het eendje kan niet vliegen en blijft achter. Nadat de winter voorbij is ziet het eendje nog 3 zwanen en zwemt naar ze toe. Ervan uitgaand dat ze weer wordt afgewezen buigt het lelijke eendje haar hoofd. Dan ziet ze in het water haar spiegelbeeld. Het blijkt dat het eendje geen eendje is, maar een zwaan en dat ze er opeens uitziet als een echte zwaan. De zwaan wordt er verlegen van en kan nog niet trots zijn. Toch wordt gezegd dat deze zwaan de mooiste is die er ooit is geweest.
Kijk naar een filmpje van het lelijke eendje
Dit sprookje is al vaak verfilmd. Er zijn bijvoorbeeld veel leuke korte versies op Youtube te vinden. Een daarvan kun je hieronder bekijken.
De moraal van dit sprookje
De moraal van het lelijke eendje is dat je nooit alleen naar de buitenkant van iemand moet kijken. Juist door naar de binnenkant te kijken zie je hoe mooi iemand is.
Leuke weetjes over het sprookje van het lelijke eendje
- Het verhaal van “Het Lelijke Eendje” werd voor het eerst gepubliceerd in 1843 als onderdeel van Hans Christian Andersen’s eerste verzameling sprookjes.
- Het verhaal is vaak gezien als een metafora voor het accepteren van andere mensen, ongeacht hun uiterlijk of afkomst.
- Veel andere verhalen, films en televisieprogramma’s zijn gebaseerd op het verhaal, waaronder de Disney-film “The Ugly Duckling” uit 1939.
- Het verhaal is in vele verschillende talen vertaald en is een van de meest populaire sprookjes van Hans Christian Andersen.
- In het verhaal wordt het lelijke eendje vaak gepest door de andere dieren, maar uiteindelijk ontdekt hij dat hij eigenlijk een prachtige zwaan is. Dit is vaak gezien als een boodschap over het belang van zelfacceptatie en het ontdekken van je eigen waarde.
- Het verhaal is ook vaak geassocieerd met de fenomenen van “sociale uitsluiting” en “identiteitsontdekking”
- Het verhaal wordt vaak gebruikt als onderwijsmateriaal voor kinderen om hen te leren over acceptatie, zelfacceptatie, en het ontdekken van hun eigen waarde.
Photo Credit: eltpics via Compfight cc
Erik is vader van 3 kinderen en tijdens het voorlezen van sprookjes gefascineerd geraakt door de verhalen, de magie en symboliek. Op deze websites laat ik je de leukste sprookjes zien en neem je mee in de oorsprong en betovering. Neem je ook deel aan deze betoverende reis!
Alleen lijkt het erop dat een vrouwelijke zwaan in dit sprookje haar ei in het nest van een eend heeft gelegd, gelijk naar een koekoek! Zwanen zijn in werkelijkheid zeer beschermend voor hun kroost.