De wolf en de zeven geitjes is een sprookje van de gebroeders Grimm. Het thema van de wolf die anderen opeet. waarna ze gered worden speelt ook hier weer een grote rol. Net als bij Roodkapje en De wolf en de drie biggetjes. De wolf en de zeven geitjes is daarom zeker niet minder leuk om te lezen.
Het sprookje De wolf en de zeven geitjes
Het sprookje De wolf en de zeven geitjes begint met moeder geit. Haar zeven geitjes mogen heerlijk buiten spelen, behalve als zij van huis is om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Er woont namelijk een grote boze wolf in het bos en die houdt heel erg van kleine geitjes. Als moeder op een dag boodschappen doet wordt er op de deur geklopt. “Joehoe jongens, ik ben er weer”. Klinkt een stem. De geitjes schrikken van de rauwe stem. Dat is hun moeder niet, dat is de wolf. Ze doen dan ook niet open en roepen: “Jij bent onze moeder niet, jij bent de wolf”. De wolf druipt af, maar bedenkt direct een plan.
De wolf verzint een list
Hij gaat naar de kruidenier en koopt een stuk krijt. Met het krijt verzacht hij zijn keel, waardoor hij veel hoger gaat praten. Hij gaat weer op weg naar het huis van de geitjes. Weer klopt hij op de deur en zegt dat mama weer thuis is. De zeven geitjes zijn echter niet dom en kijken eerst uit het raam. Als ze een zwarte poot op het kozijn zien roepen ze direct weer dat hij de wolf is en weg moet gaan. De wolf druipt weer af, maar gaat dit keer naar de bakker. Daar smeert hij zijn hele poot in met meel. Nogmaals gaat hij terug naar de zeven geitjes. Hij klopt weer op de deur, roept dat mama weer thuis is en laat zijn witte poot zien.
De wolf komt binnen
De zeven geitjes geloven de wolf nu wel en laten hem binnen. Dan schrikken ze en lopen alle kanten op. De wolf weet zes van de zeven geitjes op te eten, maar de laatste, en kleinste, is heel slim. Hij verstopt zich in de klok. Moe van het eten valt de wolf op bed in slaap. Dan komt moeder geit terug en ze ziet direct dat het mis is. Ze schrikt enorm maar hoort dan een geitje uit de klok. Snel vertelt het kleinste geitje wat er is gebeurd. Moeder geit heeft een idee. Ze pakt een schaar en naald en draad en knipt eerst de wolf open. Gelukkig leven de geitjes nog. Snel vult ze de maag weer met stenen en naait de wolf dicht. Als de wolf wakker wordt heeft hij dorst. Hij loopt naar de put en buigt voorover. Door het buigen rollen de stenen naar voren en valt de wolf in het water. Hij verdrinkt en nooit heeft iemand meer last van hem.
De moraal van De wolf en de zeven geitjes
De belangrijkste moraal van De wolf en de zeven geitjes is boontje komt om zijn loontje. De wolf eet de geitjes op, maar wordt daar uiteindelijk voor gestraft. Hij verdrinkt in de put. Daarnaast laat dit sprookje goed zien dat het blind opvolgen van de regels ook niet altijd goed is. Beter kun je tijd investeren om je kinderen bekwamer te maken om een situatie te beoordelen. In dat geval hadden de geitjes door gehad dat het de wolf was die zich voordeed als hun moeder.
De wolf en de zeven geitjes op Youtube
Ook het sprookje van De wolf en de zeven geitjes vind je natuurlijk op Youtube. In verschillende video’s wordt het verhaal verteld. Hieronder vind je een van de leukste versies van dit sprookje.
Belangrijke thema’s in dit sprookje
Sprookjes hebben veel gemeen. In elk sprookje zijn namelijk belangrijke personages, attributen en thema’s die de basis van het verhaal vormen. De basis van het verhaal van het sprookje van De wolf en de zeven geitjes
- Geitjes: De geitjes zijn de hoofdpersonages van het verhaal. Ze zijn onschuldig en naïef, maar ze zijn ook slim en moedig.
- Wolf: De wolf is de antagonist van het verhaal. Hij is een boosaardig en manipulatief wezen dat de geitjes wil opeten.
- Huisje: Het huisje is de plek waar de geitjes wonen. Het is een veilige haven voor hen, maar het is ook een plek waar de wolf hen kan vinden.
- Pan: De pan is het instrument waarmee de geitjes de wolf verjagen. Het is een symbolisch object dat het kwaad vertegenwoordigt.
- Baard: De baard is een vermomming die de wolf gebruikt om de geitjes te misleiden. Het is een symbolisch object dat de boosaardigheid van de wolf vertegenwoordigt.
Belangrijke thema’s:
- Veiligheid: Het sprookje eindigt met de geitjes die veilig zijn in hun huisje. Dit geeft het verhaal een gevoel van veiligheid en hoop.
- Liefde: De geitjes houden van elkaar en helpen elkaar in nood. Dit geeft het verhaal een gevoel van liefde en verbondenheid.
- Overwinning: De geitjes overwinnen de wolf. Dit geeft het verhaal een gevoel van overwinning en hoop.
Overlap met andere sprookjes
Sprookjes hebben vaak elementen die ook in andere sprookjes voorkomen. Dat geldt ook voor het sprookje van De wolf en de zeven geitjes. De meest makkelijke links zijn sprookjes waarin ook een wolf speelt, maar er zijn meer overeenkomsten.
- Roodkapje: In dit sprookje wordt Roodkapje door een wolf misleid en in gevaar gebracht. Uiteindelijk wordt de wolf gedood door een jager.
- De drie biggetjes: In dit sprookje bouwen drie biggetjes elk een huisje. Het slimme biggetje bouwt een huis van baksteen, dat de wolf niet kan slopen. De twee andere biggetjes bouwen een huisje van stro en hout, die de wolf wel kan slopen. De wolf eet de twee biggetjes op, maar het slimme biggetje weet te ontsnappen en de wolf te doden met een ketel kokend water.
- De zeven dwergen: In dit sprookje worden Sneeuwwitje en de zeven dwergen door een boze stiefmoeder bedreigd. Sneeuwwitje weet te ontsnappen en de dwergen helpen haar om te overleven. Uiteindelijk wordt de stiefmoeder gedood door een val die Sneeuwwitje heeft gezet.
- Hans en Grietje: In dit sprookje worden Hans en Grietje door hun stiefmoeder in het bos achtergelaten. Ze vinden een huisje van snoep en worden door een heks gevangengenomen. Hans en Grietje weten te ontsnappen en de heks wordt gedood door in haar eigen oven te vallen.
Leuke weetjes over het sprookje van De Wolf en de zeven geitjes
- Het sprookje is waarschijnlijk ontstaan in de middeleeuwen en is in verschillende versies en culturen bekend.
- Oorspronkelijk werd het sprookje verteld om kinderen te waarschuwen voor de gevaren van vreemdelingen en om hen voorzichtig te leren zijn.
- In sommige versies van het verhaal eet de wolf de geitjes niet op, maar vermomt hij zich als hun moeder en probeert hij hen te verleiden om hem binnen te laten.
- In andere versies redt een jager of een andere held het leven van de geitjes door de wolf te doden of te verslaan.
- Het sprookje is een van de bekendste en meest populaire sprookjes ter wereld en is vele malen verfilmd en bewerkt in boeken, films, televisieshows en andere media.
Erik is vader van 3 kinderen en tijdens het voorlezen van sprookjes gefascineerd geraakt door de verhalen, de magie en symboliek. Op deze websites laat ik je de leukste sprookjes zien en neem je mee in de oorsprong en betovering. Neem je ook deel aan deze betoverende reis!
De Boze Wolf in de Efteling stond voor het huisje van de zeven geitjes op een manier die me doet denken zoals Midas Wolf met de drie biggetjes deed. En hij had net zo goed, mits de wolf de geiten niet kon misleiden, kunnen uitroepen: Doe onmiddelijk die deur open, zeven geitjes, of ander hijg ik, puf ik en blaas ik jullie huisje omver!”