assepoester

Assepoester – Een episch sprookje

Assepoester is een sprookje over een meisje dat door haar stiefmoeder en stiefzussen gedwongen werd alle nare klusjes op te knappen. Als door een wonder komt ze in aanraking met een prins en uiteindelijk trouwen ze. Wat een glazen muiltje al niet kan doen. Dit sprookje werd zowel verteld door Perrault in Sprookjes van moeder gans als door de gebroeders Grimm in hun Kinder- und hausmarchen. In dit artikel geven we je een samenvatting van het verhaal van Assepoester en een aantal leuke dingen die je wellicht nog niet wist over dit sprookje.

Het sprookje Assepoester

assepoester

De moeder van een lief meisje is ernstig ziek. Vlak voor ze overlijdt vertelt ze haar dochter altijd goed te zijn voor een ander. Na het overlijden van de moeder trouwt de vader met een andere vrouw. Zij heeft al twee dochters. Beiden zo lelijk als de nacht en aartslui. Het meisje moet al het werk doen en slaapt naast de kachel in de as. Daarom wordt ze Assepoester genoemd.

De prins geeft een feest

Op een dag geeft de prins een groot feest omdat hij op zoek is naar een meisje om mee te trouwen. De twee stiefdochters gaan natuurlijk heen. Assepoester vraagt of ze ook mee mag. Dat mag pas als ze alle klusjes af heeft. Ze werkt zich een slag in de rondte, maar krijgt er steeds klusjes bij. Verdrietig blijft Assepoester dan ook achter.

Op een moment komt er echter een goede fee (in de versie van Perrault is het de verschijning van haar overleden moeder) naar Assepoester die vraagt of ze ook naar het feest wil. De fee tovert een jurk, koets, paarden en lakeien. Maar zei de fee: Zorg dat je om 12 uur ’s nachts weer weg bent want dan wordt de betovering verbroken.

Wie is toch dat mooie meisje op het feest?

Toen Assepoester op het feest kwam keek iedereen verbaasd op. Wie was toch dat mooie meisje? De prins danste de hele avond met het meisje. Totdat de klok 12 uur sloeg. Assepoester herinnerde zich de opmerking van de fee en rende de trap op naar buiten. Onderweg op de trap verloor Assepoester haar glazen muiltje. En net op tijd kon ze in de koets springen om weg te komen.

Assepoester past het muiltje!

De volgende dag kwam de boodschapper van de prins naar het dorpsplein. Hij had een kussen bij zich met daarop een glazen muiltje. Hij riep dat de prins op zoek was naar het meisje dat deze schoen paste. Het was het meisje van zijn dromen en hij wilde met haar trouwen. Alle meisjes uit het dorp wilden graag met de prins trouwden en probeerden hun voeten in het schoentje te wurmen.

Maar bij niemand paste deze. Op een gegeven moment vroeg Assepoester of ze het schoentje ook even mocht passen. Iedereen keek verbaasd op toen het schoentje paste. Op hetzelfde moment veranderde de oude jurk weer in een galajurk. De prins zei tegen Assepoester dat ze zijn vrouw zou worden en al snel trouwden ze. Samen woonden ze in het paleis en ze leefden nog lang en gelukkig.

De moraal van Assepoester

De moraal van het sprookje Assepoester is dat als je goed bent voor anderen je dit vanzelf een keer terug krijgt. Tegelijkertijd laat het sprookje ook zien dat valsheid wordt bestraft. Hoe het afloopt met de stiefzusters is nogal verschillend tussen de versies van Grimm en Perrault. In de versie van de gebroeders Grimm worden de stiefzussen de ogen uitgepikt door duiven als straf voor hun valsheid. In de versie van Perrault vergeeft Assepoester de zussen en huwt ze uit aan voorname heren van het hof.

De stiefmoeder en stiefzussen

Assepoester had het niet makkelijk met haar gemene stiefmoeder en stiefzussen. Haar stiefmoeder behandelde Assepoester erg slecht. Ze liet Assepoester de hele dag hard werken met huishoudelijke klusjes, terwijl de stiefzussen niets deden. Assepoester moest voor hen koken, schoonmaken en hun kleren wassen. Haar stiefzussen waren ook erg gemeen tegen haar. Ze gaven Assepoester veel extra karweitjes en lachten haar uit omdat ze altijd vuil en in lompen was gekleed. Assepoester huilde vaak op zolder van verdriet door de gemene behandeling. Het was heel zielig voor haar. Gelukkig kwam er een ommekeer toen Assepoester naar het bal mocht en de prins ontmoette! De stiefmoeder en stiefzussen kregen uiteindelijk hun verdiende straf.

Wie is de moeder van Assepoester

In de meest bekende versie van het sprookje Assepoester, de versie van de gebroeders Grimm, is de moeder van Assepoester al overleden voordat het verhaal begint. Assepoester’s vader hertrouwt met een andere vrouw die twee dochters heeft. Deze vrouw is erg gemeen en behandelt Assepoester als een dienstmeid. In sommige andere versies van het sprookje is de moeder van Assepoester nog in leven, maar ze is ziek of zwak. In deze versies is het vaak de moeder van Assepoester die haar dochter een magische hulp krijgt, zoals een toverstaf of een pratende muis.

In de Disney-film Assepoester uit 1950 is de moeder van Assepoester ook overleden. Ze wordt alleen genoemd in een korte flashback, waarin Assepoester’s vader haar vertelt dat ze een mooie vrouw was. In de Efteling-attractie Assepoester is de moeder van Assepoester ook overleden. Ze wordt alleen genoemd in een liedje, waarin Assepoester zingt dat ze haar moeder mist.

Kortom, de moeder van Assepoester is in de meeste versies van het sprookje overleden. In enkele versies is ze nog in leven, maar ze is dan vaak ziek of zwak.

Assepoester op Youtube

Je kunt het verhaal van Assepoester zelf voorlezen, maar je kunt er ook voor kiezen om het sprookje te laten bekijken. Dat kun je doen op Youtube. Daar staan veel leuke varianten van dit sprookje die je kunt laten zien aan je kindje. Bekijk de variant hieronder maar eens.

Assepoester film en musical

Het verhaal van dit sprookje is al meerdere malen verfilmd en er zijn ook musicals van gemaakt. De bekendste film van Assepoester is die van Disney. Dit verhaal is weliswaar al gemaakt in 1951, maar nog steeds een van de meest bekeken versies. Uiteraard is deze gedigitaliseerd en op dvd beschikbaar. Ook zijn er al een aantal musicals van dit sprookje gemaakt. In 1999 gebeurde dit door Studio 100 en in 2007 door De Efteling. Natuurlijk is dit sprookje ook in de Efteling zelf terug te vinden. En dat niet alleen in het park, maar ook in de tekenfilmserie De Sprookjesboom.

Assepoester speelt zich af in een “ver land”, dat niet in een specifieke plaats of tijd is gesitueerd. In de Disney-film Assepoester en de Efteling-attractie Assepoester is het sprookje echter gesitueerd in de fictieve stad Dorthea, respectievelijk een fantasiewereld.


Er zijn in totaal 10 films van Assepoester gemaakt.

  • Assepoester (1950) – Een animatiefilm van Walt Disney.
  • Assepoester II: Dromen komen uit (2002) – Een vervolgfilm op de Disney-animatiefilm.
  • Assepoester: Terug in de tijd (2007) – Een vervolgfilm op de Disney-animatiefilm.
  • Cinderella (2015) – Een live-action remake van de Disney-animatiefilm.
  • Assepoester (2021) – Een live-action film van Columbia Pictures.
  • Assepoester: The Cat That Danced (1965) – Een animatiefilm van Deense televisie.
  • Assepoester 3: De dans van de liefde (1998) – Een animatiefilm van Italiaanse televisie.
  • Assepoester: De nieuwe wereld (2008) – Een animatiefilm van Japanse televisie.
  • Assepoester: De prinses die droomde (2011) – Een animatiefilm van Indiase televisie.

Daarnaast zijn er nog talloze andere films, televisieseries, musicals en andere mediaproducten over Assepoester gemaakt.

De magie van het sprookje van Assepoester

Het verhaal van Assepoester zit vol betoverende magie, precies zoals een sprookje hoort! Assepoester wordt geholpen door haar feeënpeetmoeder, die met een zwiep van haar toverstok een pompoen verandert in een prachtige gouden koets. Ook tovert de feeënpeetmoeder mooie glazen muiltjes voor Assepoester, zodat ze naar het bal kan gaan. De koets wordt getrokken door zes witte paarden. Het lijkt wel alsof ze door de lucht vliegen!

Als de betovering middernacht slaat, moet Assepoester zo snel mogelijk weg van het bal, anders veranderen de koets en paarden weer terug. Ze verliest zelfs een van haar glazen muiltjes op de trap. De volgende dag vindt de prins het muiltje en gaat op zoek naar de mysterieuze danseres. Het sprookje zit vol betoverende momenten die ons meevoeren naar een magische wereld!

De schattige muizen in Assepoester

Assepoester krijgt hulp van een paar schattige muisjes! De muisjes voelen medelijden voor haar en willen graag helpen. Ze knagen stiekem stukjes stof weg van de oude jurken en sjaals van de stiefzussen. Van al die lapjes en stofjes naaien de handige muisjes een prachtige baljurk voor Assepoester, zodat ze in mooie kleren naar het bal kan. De jurk is inktzwart met witte mouwen en ziet er magnifiek uit. Assepoester is zo dankbaar voor de hulp van de lieve muisjes. Zonder de naaikunsten van de muisjes had Assepoester nooit in een mooie jurk naar het bal kunnen gaan om de prins te ontmoeten. De kleine helpertjes spelen dus een belangrijke rol in dit sprookje!

Assepoester vergeleken met andere sprookjes

Het sprookje van Assepoester heeft veel gemeen met andere bekende sprookjes. Net als Assepoester wordt Sneeuwwitje bijvoorbeeld ook slecht behandeld door een gemene stiefmoeder. Ook zij moet hard werken als een dienstmeisje. Sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje gaan net als Assepoester over een mooie prinses die door een prins gered wordt. De boze heks of stiefmoeder krijgt aan het einde van het sprookje altijd een straf, net als bij Assepoester. De sprookjes hebben vaak betoverende elementen, zoals de appel van Sneeuwwitje, de vloek van Doornroosje en de pompoenkoets van Assepoester. Maar het belangrijkste dat deze sprookjes met elkaar gemeen hebben, is dat ze eindigen met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Zo hoort een echt sprookje te eindigen!

Wist je dit al over het sprookje Assepoester

  • Het verhaal gaat over een jong meisje genaamd Assepoester, die door haar stiefmoeder en stiefzussen wordt mishandeld en als huisbediende wordt behandeld.
  • Assepoester krijgt echter de kans om naar een bal te gaan bij de koning dankzij de hulp van haar feeëngodmother.
  • Op het bal valt ze in de smaak bij de prins, maar moet vluchten voor twaalf uur, waarna ze haar glazen muiltje achterlaat als bewijs.
  • De prins gebruikt het glazen muiltje om Assepoester te vinden en ze trouwen uiteindelijk.
  • De stiefmoeder en stiefzussen worden bestraft voor hun slechte behandeling van Assepoester.
  • “Assepoester” is een van de meest bekende sprookjes in de wereld, met talrijke adaptaties in films, toneelstukken en televisieprogramma’s.
  • De meest bekende adaptatie is de Disneyfilm “Cinderella” uit 1950.
  • Assepoester wordt vaak gezien als een symbool voor de kracht van hoop en het vermogen van iemand om tegen de odds in te triomferen.

2 gedachten over “Assepoester – Een episch sprookje”

  1. Jules Vismale

    Na Peter Pan is Cinderella (Assepoester) uit 1950 altijd mijn lievelingssprookje geweest. De heldin van het verhaal, al is ze meer romantisch dan avontuurlijk, wordt helaas vernederd door haar gemene stiefmoeder en -zusters maar dankzij de hulp van haar dierenvrienden en de goede peetmoeder, een oma-achtige fee, krijgt Assepoester toch datgene waar ze recht op heeft. Haar boze stiefmoeder gunt de mooie jongedame helaas geen geluk en zij kon Assepoester net zo goed laten ontvoeren door een omgekochte boef.
    Sommige bijfiguren, die aanvankelijk in het verhaal moesten voorkomen, waaronder een sprekende kraai en een opgefokte muziekleraar hadden het verhaal misschien iets mooier gemaakt maar werden helaas hieruit verwijderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven