Het sprookje van Doornroosje is ook wel bekend onder de naam De schone slaapster. Dit komt doordat het verhaal van Doornroosje in verschillende versies is uitgebracht. De versie door de gebroeders Grimm is de meest bekende en heeft de naam Doornroosje meegekregen. Geniet hier van het verhaal!
Het sprookje van Doornroosje
In de bekendste versie van dit verhaal hebben de koning en koningin een heel sterke kinderwens. Op een dag komt een kikker bij de koningin en vertelt haar dat haar wens zal uitkomen. En inderdaad niet veel later wordt een schitterend prinsesje geboren. Om de geboorte te vieren wordt een groot feest gegeven en daar worden ook de feeën van het land uitgenodigd. Alleen daar gaat het mis. De koning heeft maar 12 gouden bordjes en er zijn 13 feeën. Er wordt besloten 1 fee niet uit te nodigen.
De vloek van de dertiende fee
Het wordt een groot feest en alle feeën spreken hun wensen uit. De een wenst dat ze mooi zal zijn, een ander dat ze bescheiden zal blijven. Zo komen de feeën allemaal aan de beurt. Als de elfde fee haar wens heeft uitgesproken verschijnt plots toch de woedende dertiende fee. Zonder verder iets te zeggen verheft ze haar stem en spreekt een vloek uit over het prinsesje. Als ze 15 is zal ze zich prikken aan een spinnewiel en overlijden. De laatste fee kan deze vloek niet meer ongedaan maken, maar kan de vloek wel verzachten. Doornroosje zal niet sterven, maar zal 100 jaar slapen.
De koning laat alle spinnewielen verbranden
Het prinsesje groeit op en alle wensen komen uit. Als de vijftiende verjaardag nadert besluit de koning het zekere voor het onzekere te nemen en laat alle spinnewielen in het land verbranden. Zo kan de vloek uit uitgevoerd worden. Op haar vijftiende verjaardag doolt het prinsesje echter door het kasteel en komt terecht in een oude afgesloten toren. Ze opent een van de kamers met een verroeste sleutel en in die kamer ziet ze een oud vrouwtje dat garen aan het spinnen is. Ze vraagt of ze ook eens mag en op dat moment prikt ze zich. Ze valt in een diepe slaap, net als de rest van de mensen in het kasteel. Jaren verstrijken en het kasteel wordt omringd door doornstruiken.
De prins kust Doornroosje wakker
Honderd jaar later is er een prins die het verhaal van Doornroosje heeft gehoord besluit zijn kans te wagen en gaat naar het kasteel. Voor hem openen de inmiddels tot boven het kasteel aanwezige doornstruiken. Hij vindt Doornroosje in de torenkamer en kust haar wakker. Op dat moment ontwaakt iedereen in het kasteel. Doornroosje en de prins trouwen en leven nog lang en gelukkig.
Kijk naar dit sprookje
Onderstaande video van Youtube vertelt het verhaal van Doornroosje. Kijk en geniet samen met je kinderen van dit leuke sprookje.
De betoverende elementen
Het sprookje van Doornroosje barst van de betoverende elementen. Zo spelen de 13 goede feeën en de kwade fee een belangrijke rol. De goede feeën zegenen Doornroosje bij haar geboorte met mooie gaven zoals schoonheid, wijsheid en rijkdom. Maar dan komt de 13e kwade fee binnen, die niet was uitgenodigd voor de ceremonie. Uit wraak spreekt zij de vloek uit dat Doornroosje op haar 16e verjaardag in een diepe slaap zal vallen.
De vloek zorgt voor het volgende betoverende element: de 100 jaar durende diepe slaap van Doornroosje en iedereen in het kasteel. Alleen de kus van een dappere prins kan de ban verbreken. Ook groeit er gedurende die honderd jaar een gigantische doornenhaag rondom het kasteel, zodat niemand bij de slapende prinses kan komen.
Als laatste betoverend element is er het spinnewiel, waar Doornroosje haar vinger aan prikt op haar 16e verjaardag, waardoor de vloek in vervulling gaat. Het spinnewiel met de vingerprik symboliseert het moment waarop Doornroosje overgaat van kind naar volwassene. Zonder al deze magische elementen zou het sprookje niet compleet zijn!
Doornroosje vergeleken met andere sprookjes
Het verhaal van Doornroosje vertoont veel gelijkenissen met andere klassieke sprookjes. Net als Assepoester en Sneeuwwitje wordt Doornroosje geboren als een mooie prinses en wordt ze jaloers behandeld door een kwade vrouw (in dit geval de boze fee). Ook komen we vaak het motief tegen van een diepe slaap of vloek die verbroken kan worden door de kus van een prins, zoals we dit zien bij Doornroosje en Sneeuwwitje. Verder is er het archetype van de mooie, zuivere princess die gered moet worden door een dappere prins. Dit zien we bij Doornroosje, Assepoester, Sneeuwwitje en vele andere sprookjes. Tot slot is er bij al deze sprookjes sprake van een happy end met een romantisch huwelijk. Doornroosje vertoont dus veel parallellen met de thema’s en motieven van andere beroemde sprookjes.
Alle vragen over Doornroosje beantwoord
Wie schreef het sprookje Doornroosje?
Er zijn meerdere sprookjesschrijvers die dit sprookje op papier hebben gezet. Allen hadden een iets aangepaste versie. De bekendste versie van dit verhaal zijn de gebroeders Grimm.
Is er ook een musical van Doornroosje?
Van dit leuke sprookje zijn ook meerdere musicals gemaakt. Zo hebben niemand minder dan K3 al eens op de planken gestaan om dit verhaal te vertellen. Op dit moment (2019) toert Van Hoorne door het land met deze musical. In de hoofdrol van deze musical zie je Sita terug, ooit bekend van Starmaker en de band K-otic.
Wat is de moraal van Doornroosje?
Over de moraal van het sprookje Doornroosje zijn de kenners het niet helemaal eens. Sommigen zeggen dat Liefde alles overwint, ook tijd. Anderen zeggen dat het erom gaat dat een ongeluk in een klein hoekje (van het kasteel) zit. Los van dit alles is het een heel mooi sprookje.
Is Doornroosje ook een concertzaal?
Ja het Nijmeegse poppodium is vernoemd naar dit mooie sprookje. Ben je op zoek naar wat lekkere muziek ga er dan eens langs!
Waar komt de naam Doornroosje vandaan?
Het meisje slaapt als een roos en het kasteel waarin zij woont is omringd door doornstruiken. Daarmee kreeg het slapende prinsesje de naam Doornroosje.
Erik is vader van 3 kinderen en tijdens het voorlezen van sprookjes gefascineerd geraakt door de verhalen, de magie en symboliek. Op deze websites laat ik je de leukste sprookjes zien en neem je mee in de oorsprong en betovering. Neem je ook deel aan deze betoverende reis!
Deze oudste versie van Doornroosje is bij niet erg populair omdat alles in dit sprookje alles iets te snel gaat en de desbetreffende prinses hier niet echt in leeft. Ze wordt geboren, krijgt zegeningen en een vloek over zich heen, wordt supersnel jong volwassen, prikt zich aan een spinnenwiel waarbij ze 100 jaar slaapt, niet verouderd en daarna wakker gekust door een prins waarmee ze trouwt terwijl Doornroosje hem niet eens kent!
Dank je wel Jules. Mooie extra toevoegingen bij dit sprookje.