Moraal in sprookjes

heks sprookje moraalDe moraal. Daar is waar het in de meeste sprookjes om draait. Zeker de sprookjes van lang geleden. Deze werden vaak verteld rondom het haardvuur of aan kinderen vlak voor het slapen gaan. Aan de ene kant waren deze, natuurlijk grotendeels verzonnen verhalen, leuk om te vertellen. Maar ook om mensen en dan vooral kinderen te waarschuwen zich braaf te gedragen. In veel gevallen liep een sprookje namelijk gruwelijk af. De moraal was dan ook dat je je goed moest gedragen anders waren de gevolgen niet te overzien. Een wijze les voor volwassenen en kinderen.

De belangrijkste moralen in sprookjes

moraal sprookjesIn de meeste gevallen gaat het in sprookjes om het verschil tussen goed en kwaad. De moraal in bijvoorbeeld het sprookje Roodkapje is dat je vooral goed moet luisteren naar je ouders en vooral niet iedereen moet vertrouwen. Dat is een moraal die ook tegenwoordig nog steeds levendig van toepassing is. Tegenwoordig word je dan wel niet opgegeten door een wolf, maar de moderne wolven liggen op de loer.

Een andere belangrijke moraal is dat je niet mag liegen. Neem bijvoorbeeld het sprookje Repelsteeltje. Daarin liegt de molenaar dat zijn dochter stro in goud kan laten veranderen. Hiervoor wordt zijn dochter gestraft door haar net zo lang in een torenkamertje op te sluiten totdat zij dit gedaan heeft. Als door een wonder redt Repelsteeltje haar en loopt het sprookje alsnog goed af.

Een derde belangrijke moraal komt uit het sprookje De Bremer Stadsmuzikanten. In dit verhaal worden 3 muzikanten overvallen door rovers. Echter door snel op elkaar te gaan staan en te doen alsof ze 1 grote tegenstander waren wisten ze de rovers te verjagen. De moraal van dit sprookje is dan ook: Samen ben je sterk. Een succesverhaal binnen de sprookjes.

De moraal van sprookjes verandert door de tijd

Zoals gezegd liepen de sprookjes zoals ze oorspronkelijk zijn verteld en opgeschreven door onder andere de gebroeders Grimm en Perrault vaak gruwelijk af. Hiermee werd heel duidelijk de link gelegd naar de moraal. Gij zult… want anders… Tegenwoordig worden de sprookjes veel zoetsappiger verteld.

Kijk maar eens naar bijvoorbeeld het sprookje van De kleine zeemeermin. In de oorspronkelijke versie van het verhaal sterft ze danwel in het schuim van het water of wordt opgenomen in de lucht om 300 jaar lang elke dag een goede daad te doen om zo weer terug te kunnen keren als meermin. In het sprookje zoals op de DVD van Disney komt het allemaal uiteindelijk goed en trouwen Ariel en haar prins. Dit maakt sprookjes toegankelijker voor kinderen en daarmee treedt de moraal van sprookjes wat meer naar de achtergrond. Het verschil van goed en kwaad blijft, maar staat veel verder op de achtergrond.

 

1 gedachte over “Moraal in sprookjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven