Roodkapje

Roodkapje

Roodkapje is een van de meest bekende sprookjes. Het sprookje is ontstaan in het Midden-Oosten in de eerste eeuw na Christus. Daarna is Roodkapje in vele verschillende versies geschreven. De bekendste hiervan is door de gebroeders Grimm. In de negentiende eeuw verzamelden zij veel sprookjes en volksvertellingen en bundelden deze.

Het sprookje van Roodkapje

Roodkapje sprookje

Het sprookje van Roodkapje vertelt het verhaal van een jonge meisje met een rood hoofddoekje dat naar haar zieke grootmoeder gaat om haar een mandje met eten te brengen. Onderweg komt ze een wolf tegen die haar vraagt waar ze heen gaat. Roodkapje vertelt hem dat ze naar haar grootmoeder gaat en de wolf vraagt of hij mee mag. Roodkapje zegt dat ze dat niet mag van haar moeder, dus gaat de wolf in plaats daarvan rechtstreeks naar de grootmoeder om haar op te wachten.

De wolf is al binnen

Toen Roodkapje bij het huis van haar grootmoeder aankwam, was de wolf al binnen, had grootmoeder al opgegeten, en had zich in bed verstopt onder de dekens. Hij had zich vermomd als grootmoeder. Toen Roodkapje binnenkwam, vroeg de wolf of ze hem wilde vervelen met een liedje. Roodkapje begon te zingen en de wolf begon te snurken. Intussen had de wolf zijn kaken wijd opengezet om Roodkapje op te vreten zodra ze dicht genoeg bij was. Gelukkig hoorde een boswachter Roodkapjes liedje en kwam hij haar te hulp. Hij doodde de wolf en bevrijdde Roodkapje en haar grootmoeder.

Roodkapje en grootmoeder worden gered

Na deze gebeurtenissen besloot Roodkapje om nooit meer alleen op pad te gaan en om altijd te luisteren naar de adviezen van haar moeder. Ze leerde ook om beter op te letten en om niet te praten met vreemden. Roodkapje en haar grootmoeder waren blij dat ze gered waren en dat ze allebei weer gezond en wel waren. Het sprookje eindigt met Roodkapje en haar grootmoeder die samen gelukkig zijn en hun leven weer oppakken.

De moraal van het sprookje Roodkapje

Elk sprookje heeft een moraal. Voor het verhaal van Roodkapje bestaan verschillende moralen. De meest voor de hand liggende is dat je als kind moet luisteren naar wat je ouders zeggen. Als Roodkapje namelijk naar haar moeder had geluisterd en geen bloemen had geplukt had ze de wolf niet op het idee gebracht om hun allemaal op te eten.

Meer sprookjes

Een leuk kinderliedje

Ook is er van dit meisje met rood kapje een kinderliedje gemaakt. Dit liedje volgt het sprookje en ook daar komt de moraal weer naar voren. Maar daar maalt natuurlijk geen kind om. Het is vooral een erg leuk kinderliedje.

Zeg roodkapje waar ga je heen
Zo alleen, zo alleen
Zeg Roodkapje waar ga je heen
Zo alleen

Ik ga bij grootmoeder koekjes brengen
In het bos, in het bos
Ik ga bij grootmoeder koekjes brengen
In het bos

In het bos wonen de wilde dieren
In het bos, in het bos
In het bos wonen de wilde dieren
In het bos

Ben niet bang voor de wilde dieren
Ben niet bang, ben niet bang
Ben niet bang voor de wilde dieren
Ben niet bang

Pas maar op daar komt de wolf
Pas maar op, pas maar op
Pas maar op daar komt de wolf
Pas maar op…

De hoofdpersonen in dit sprookje

Het verhaal van Roodkapje heeft verschillende bekende personages. Sommige komen alleen in dit sprookje voor, andere zie je ook in andere sprookjes terug. Hieronder staat een lijst met de belangrijkste personages uit het verhaal van Roodkapje. Er staat ook bij of ze ook in andere sprookjes voorkomen.

Hieruit blijkt dat het sprookje handig gebruik maakt van personages die het publiek al kent uit andere verhalen. Maar het voegt ook nieuwe personages toe die echt bij dit verhaal horen. Deze mix van bekende en nieuwe personages maakt het sprookje al heel lang populair.

De personages hebben allemaal een andere rol in het verhaal. Roodkapje is de hoofdpersoon. Zij moet alleen door het bos reizen, wat heel gevaarlijk is. De wolf is heel slecht. Hij wil Roodkapje en haar oma opeten. De jager redt Roodkapje en haar oma juist van de wolf. De andere personages staan ook symbool voor iets, bijvoorbeeld goed of kwaad. dat maakt het verhaal extra bijzonder.

PersonageBeschrijvingKomt ook voor in andere sprookjes
RoodkapjeJong, naïef meisje met een rood kapje opNee
Moeder van RoodkapjeZorgzame moederNee
GrootmoederZieke, oude grootmoeder van RoodkapjeJa, vaak als zwak, oud vrouwtje (Hans en Grietje)
WolfGrote, boze wolf die Roodkapje en grootmoeder wil opetenJa, vaak als slecht personage (De wolf en de 7 geitjes, Drie biggetjes en de wolf)
JagerRedt Roodkapje en grootmoeder van de wolfJa, vaak als redder (Sneeuwwitje)
BosDonker woud waar Roodkapje doorheen looptJa, vaak als gevaarlijke plek (Hans en Grietje, Kleinduimpje)

Het oude sprookje van Roodkapje blijft daarom tot op de dag van vandaag interessant.

De magie van het sprookje van Roodkapje

Het sprookje van Roodkapje is al eeuwenlang een geliefd verhaal. Het sprookje speelt zich af in een fantasiewereld vol magie en symboliek. Roodkapje is een jong, naïef meisje dat door haar moeder op pad wordt gestuurd om haar zieke grootmoeder eten te brengen. Ze krijgt een mandje mee en loopt vol vertrouwen en onschuld door het donkere bos. Onderweg ontmoet ze de sluwe wolf, die haar met listige vragen uithoort. De wolf vermomt zich vervolgens als Roodkapje om bij de grootmoeder binnen te komen. Zijn vermomming, valse stem en misleiding zorgen voor een angstaanjagende wending.

De kwetsbare Roodkapje en grootmoeder kunnen zich niet verweren tegen de brute kracht en wreedheid van de wolf. Ze worden opgeslokt door het monster. De magische redding komt uiteindelijk van de jager, die de buik van de wolf opensnijdt en Roodkapje en haar grootmoeder bevrijdt. Het is een sprookje vol spanning, sensatie en griezeligheid. De wereld van Roodkapje is een magische plek waarin dieren kunnen praten, zich vermommen en kwade bedoelingen hebben. Het sprookje waarschuwt ons voor gevaren, maar viert ook de overwinning van goed over kwaad. De magie schuilt in de verbeelding en de diepere betekenis van dit tijdloze folkloreverhaal.

Leuke weetjes over het sprookje Roodkapje

  • Het sprookje van Roodkapje is waarschijnlijk ontstaan in de 16e eeuw en is gebaseerd op een oudere versie van het verhaal die teruggaat tot de Middeleeuwen.
  • In sommige versies van het sprookje wordt Roodkapje niet opgegeten door de wolf, maar in plaats daarvan bevrijd door een jager of een ander personage.
  • In sommige culturen wordt het sprookje van Roodkapje verteld met een andere naam, zoals “Roodkapje en de Wolf” of “Roodkapje en de Grote Boze Wolf”.
  • De grote boze wolf komt ook in andere sprookjes voor, zoals De drie biggetjes.
  • In sommige versies van het sprookje wordt Roodkapje niet gered door een boswachter of een jager, maar door haar eigen slimheid. In sommige versies van het verhaal verstopt Roodkapje zich in de kast in de kamer van haar grootmoeder en laat de wolf zichzelf opvreten door zijn eigen lange tong.
  • Het sprookje van Roodkapje is een van de bekendste sprookjes ter wereld en is overgeleverd in talloze versies en talen. Het is ook vaak verfilmd en verwerkt in andere media, zoals films, televisieseries en boeken.

Alle sprookjes

Photo Credit: HSmade via Compfight cc
Photo Credit: marie-ll via Compfight cc

2 gedachten over “Roodkapje”

  1. Jules Vismale

    Roodkapje is bij mij nooit erg populair geweest daar dit sprookje de haat tegen de wolf eeuwenlang aanwakkerde! Als daarbij de wolf, verkleed als grootmoeder, de twee dames levend had verslonden had hij nog groter dan een nijlpaard geweest moeten zijn en een taaie oma zal de wolf erg zwaar op de maag hebben gelegen, gelijk aan zijn twee soortgenoten die drie biggetjes en zeven geitjes op een soortgelijke wijze wilden consumeren!

  2. Ik ken een pittiger versie die Roodkapje niet als een kleuter voorstelt maar als een jonge meid van +-14-16 jaar. Deze versie vond Marita De Sterck in Frankrijk en de wolf is mogelijk een weerwolf, dus geen echte wolf. U kunt deze versie terugvinden in “beest in bed” of “bloei”. Voor erg jonge kinderen is deze versie niet echt geschikt, maar deze versie maakt wel van een meisje een vrouw. En er komen geen boswachters of jagers in voor, grootmoeder is en blijft dood en hoe de kleindochter =roodkapje aan meneer de wolf ontsnapt (en of het haar lukt) leest u zelf maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven