Het sprookje Zwaan kleef aan heet oorspronkelijk De gouden gans en gaat over een zwaan met gouden veren. De veren blijven plakken als mensen de zwaan willen plukken om rijk te worden. Het sprookje komt uit de sprookjesboeken van de Gebroeders Grimm.
Het sprookje Zwaan kleef aan of De gouden gans
Een man en vrouw hebben 3 zoons. De jongste zoon was niet zo heel slim en werd steevast door zijn broers Domoor genoemd. Dit ging al zo lang door dat eigenlijk niemand meer wist hoe hij echt heette. De oudste van de zoons ging op een dag naar het bos om hout te hakken. Onderweg kwam hij een kabouter tegen. De kabouter had honger en dorst en vroeg de jongen om iets van zijn eten en drinken. De jongen weigerde en ging naar het bos. Opeens kreeg hij een zere arm en kon geen hout meer hakken. De kabouter gniffelde. De dag erna werd de middelst zoon naar het bos gestuurd om hout te hakken. Ook hij kwam de kabouter tegen die hem vroeg om wat te eten en te drinken. Maar ook deze zoon wilde hem niets tegen. Voordat hij hout kon gaan hakken begon zijn been te bloeden. Ook hij was door de kabouter bestraft.
Domoor laat zijn goede kant zien
Nu de twee oudste broers uitgeschakeld zijn moet de jongste zoon voor het hout gaan zorgen. Hij gaat naar het bos en daar komt hij ook de kabouter tegen. Domoor geeft de kabouter wel eten en drinken en de kabouter beloont dat. Achter de boom in het bos ligt een gouden zwaan. Domoor is blij, maar beseft dat als hij de zwaan naar huis meeneemt deze het niet overleeft. Hij zal geplukt worden. Domoor besluit de zwaan mee te nemen naar een herberg en de zwaan daar te laten overnachten. De dochters van de waard horen Domoor echter praten en als de jongen naar huis is gaan ze naar de zwaan en willen een veer plukken. Als door een wonder blijven de dochters aan de veren van de zwaan plakken, zwaan kleef aan.
Iedereen blijft aan de gouden zwaan plakken
De volgende dag komt Domoor in de herberg en ziet de meisjes aan de gouden zwaan plakken. Hij beseft dat de zwaan ook in de herberg niet veilig is en hij neemt haar met de meisjes mee. Onderweg zien veel mensen hen en iedereen die de meisjes of de zwaan aanraakt blijft plakken. Zo wordt de stoet ontzettend lang. Op een gegeven moment komen ze bij een paleis. Hier woont een treurig prinsesje. Toen het prinsesje de stoet zag begon ze spontaan te lachen. Iedereen in het paleis werd hier ook direct vrolijk van. Ook Domoor. Hij werd niet alleen vrolijk maar werd ook direct verliefd en wilde met het prinsesje trouwen. De koning wilde hier niet direct mee instemmen. Domoor was namelijk geen prins. Hij gaf hem daarom opdracht. Voordat hij met de prinses mocht trouwen moest hij iemand vinden die de wijnkelder van de koning leeg kon drinken en daarna nog veel brood kon eten.
Domoor trouwt met de prinses
Daarop denkt Domoor direct aan de kabouter met de enorme dorst en honger. Hij zocht hem op, maar vond op de plek waar de kabouter zat nu een treurig uitziende man. Deze man had gelukkig ook enorme honger en dorst. De man volgde Domoor naar het paleis en dronk de wijnvoorraad leeg en daarna nog de enorme berg broden die de koning had laten bakken. Daarop moest de koning Domoor wel toestaan de prinses te trouwen. Als koning Domoor de eerste regeerde Domoor als een goed koning, met altijd een vrolijke koningin aan zijn zijde. De zwaan kreeg een mooie plek in de hofvijver en de kabouter mocht elk weekend langskomen en dronk dan wijn en at brood met de koning. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Moraal Zwaan kleef aan of De gouden gans
Het sprookje Zwaan kleef aan laat zien dat als je goed bent voor de medemens je dit vanzelf terugkrijgt. Dit zie je terug in dit sprookje door het krijgen van de gouden zwaan en ook dat Domoor mag trouwen met de prinses. Met de naam Domoor die uiteindelijk koning wordt laat dit sprookje zien dat niet sterk zijn niet gelijk staat aan dom zijn. De bijnaam van de zoon beperkt hem niet om toch succesvol te zijn.
De uitdrukking zwaan kleef aan
De titel van dit sprookje wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt als uitdrukking. Zwaan kleef aan wordt dan gebruikt als veel mensen hetzelfde gaan doen of hetzelfde gedrag gaan vertonen. Er wordt dan over het Zwaan kleef aan effect gesproken. Dit kan zowel positief zijn, maar ook negatief. Als bijvoorbeeld een grote groep mensen iets doet dat jij niet leuk vindt.
Wist je dit over het sprookje Zwaan kleef aan
- Er zijn een aantal versies van het sprookje bekend, en in sommige wordt de prinses bevrijd door een prins, terwijl in andere versies zij zelf haar bevrijding regelt.
- Het sprookje wordt vaak gezien als een metafoor voor de ontdekking van de liefde en het ontdekken van de ware identiteit van iemand.
- Het sprookje “zwaan kleef aan” is ook vaak gebruikt als inspiratie voor toneelstukken, films, boeken en operas.
Erik is vader van 3 kinderen en tijdens het voorlezen van sprookjes gefascineerd geraakt door de verhalen, de magie en symboliek. Op deze websites laat ik je de leukste sprookjes zien en neem je mee in de oorsprong en betovering. Neem je ook deel aan deze betoverende reis!
Het enige probleem voor een gouden gans of zwaan in deze maatschappij zou wezen dat het dier gemakkelijk aan de hebzucht van mensen ten prooi valt, gelijk aan de gans die gouden eieren legt.